Riidat ratkotaan puhumalla

Valtakunnalliset Ahtisaari-päivät tuovat rauhanvälityksen kaikkiin suomalaisiin kouluihin. Sovittelulla on Suomessa pitkät perinteet. Jo päiväkodeissa harjoitellaan riitojen sopimista ja yhteisten sääntöjen luomista. Suomalaisen rauhanvälityksen avulla puolestaan ratkotaan vaikeita konflikteja maailman haastavimmilla kriisialueilla.
Vuosittain vietettävät valtakunnalliset Ahtisaari-päivät tuovat rauhanvälityksen kaikkiin suomalaisiin kouluihin. Päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälityksestä, riitojen ratkaisemisesta sekä sovinnon merkityksestä. Riidoista ja erimielisyyksistähän on perimmiltään kyse niin koulun pihan kärhämissä kuin kansainvälisissä konflikteissakin.
Todistamme vakavaa humanitaarista kriisiä, jonka taustalla ovat pitkittyneet väkivaltaisuudet ja epäonnistuneet yritykset ratkaista konflikteja. Maailmassa on nyt eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan – jo yli 60 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Tämänvuotinen Ahtisaari-päivien päätapahtumakaupunki on Vaasa, jossa rauhannobelisti presidentti Martti Ahtisaari sekä CMI:n työntekijät jalkautuvat paikallisiin yläkouluihin ja lukioihin 15.11.2017. Lisäksi Vaasan yliopistolla järjestetään kaikille avoin keskustelutilaisuus sekä haastattelutuokio presidentti Ahtisaaren kanssa. Yleisötilaisuus sekä CMI:n asiantuntijoiden kouluvierailut järjestetään vuosittain päätapahtumakaupungissa Ahtisaari-päivien yhteydessä.

Presidentti oli vaikuttunut näkemistään esityksistä ja koulun toimintamalleista riitojen ratkaisemiseksi. Esityksistä muun muassa selvisi, että suurin osa koulun kiusaamis- ja riitatapauksista saadaan ratkaistua, ja että koulussa on riitojen ratkaisuun varta vasten nimitettyjä sovittelijaoppilaita.
”Harvoin on tuntunut niin hyvältä kuin tänään, kun katsoin teidän valmistelemaa ohjelmaa. Ei minulla ole mitään neuvottavaa teille. Päinvastoin, minä opin teiltä”, kiitteli presidentti Ahtisaari.
”Olkaa aina valmiita olemaan avuksi, kun apua tarvitaan”
Presidentin vierailu Variskan kouluun aloitti tämän vuoden Ahtisaari-päivän. Päivän aikana Ahtisaari ja CMI:n työntekijät jalkautuvat kaikkiin Vaasan suomen- ja ruotsinkielisiin kouluihin levittämään sovinnon sanomaa.
Variskan kouluvierailun päätteeksi Ahtisaari palkitsi koulun kahdeksasluokkalaiset Vilma Ketelän ja Ville Murtosen sovittelijaoppilaan diplomeilla ja sovinnonkyyhkyillä. Koululaiset olivat saaneet äänestää joukostaan oppilaat, jotka ovat toiminnalleen edistäneet kouluyhteisön positiivista ja rakentavaa ilmapiiriä.
”Toivottavasti säilytätte nämä taidot läpi elämän ja olette aina valmiita olemaan avuksi, kun apua tarvitaan”, Ahtisaari evästi oppilaita.
Lopulta Ahtisaari heltyi jakamaan yhden neuvon konfliktitilanteiden ratkaisemiseksi:
”Kaikkein tärkeintä ristiriitatilanteissa on se, että ne hoidetaan nopeasti”, Ahtisaari ohjeisti.
”Täytyy olla rehellinen eikä jättää ketään ulkopuolelle”


Oli kunnia saada presidentti Martti Ahtisaari vierailemaan koulullamme! Tämän päivän tulemme varmasti muistamaan!

Tekstit: 
Kuvat: Petrus Genas 8D sekä Eetu Soininen 8B