Kysely veden kulutuksesta ja vesien suojelusta


Variskan koulun Vihreä Lippu -luokat keksivät kysymyksiä veden kulutuksesta ja vesien suojelusta. Näistä kysymyksistä koottiin kysely koulun oppilaille ja henkilökunnalle sekä oppilaiden huoltajille. Kyselyn avulla saatiin tietoa siitä, onko asenteissa ja tiedoissa vielä paranneltavaa.


Kyselyyn vastasi 536 henkilöä joista 66% oli oppilaita, 28% huoltajia ja 6% opettajia ja koulun henkilökuntaa. Katso koko kyselyn tulokset tästä linkistä!

Positiivista tuloksissa oli se, että suurin osa vastaajista suhtautui myönteisesti veden kulutuksen vähentämiseen ja vesien suojeluun. Monet olivat esimerkiksi huolissaan puhtaan juomaveden loppumisesta maapallolta ja roskien joutumisesta vesistöihin.
Tiedot keskivertosuomalaisen vedenkulutuksesta olivat vastaajilla hyvät mutta oman vedenkulutuksen määrästä ei suurimmalla osalla ollut mitään tietoa. 


Mikromuoveista suurin osa vastaajista oli jonkin verran tietoisia. Kuitenkin peräti 32% vastaajista ei tiennyt lainkaan mitä mikromuovi on sekä 25% vastaajista ei tiedä miten mikromuovit liittyvät vesistöihin.
Omassa vedenkäytössä monilla vastaajilla olisi parantamisen varaa. Esimerkiksi 31% vastaajista ei sammuta vesihanaa suihkussa saippuoinnin ajaksi.Moni oli kuitenkin valmis vähentämään omaa veden kulutustaan juuri säästämällä vettä suihkussa.