Seitsemäsluokkalaisten elämyksellinen liikuntapäivä (8.9.)


Variskan koulun seitsemäsluokkalaiset osallistuivat koulun liikuntapäivään tutustumalla Vanhaan Vaasaan ja sen mielenkiintoiseen historiaan. Liikuntapäivän kierros linkittyy monialaiseen oppimiskokonaisuuteen Elämysten Vaasa, joka tutustuttaa tänä vuonna koulumme oppilaat 1800-luvun Suomen ja lähialueen historiaan.
Mustasaaren kirkossa oppilaat saivat kuulla rakennuksen historiasta niin hovioikeutena kuin kirkkorakennuksena. Kirkon pihalla olevat sankarihaudat herättivät useita kysymyksiä oppilaiden keskuudessa virittäen keskustelua 1900-luvun tapahtumiin Vaasassa ja Suomessa yleensä.
Raunioilla oppilaat tutustutettiin koulun ja kouluruokailun menneisyyteen useiden eri lähdetehtävien avulla. Kouluruokailu ja koulun järjestyssäännöt ennen vanhaan herättivät niin hilpeyttä kuin ihmetystä nuorten keskuudessa. Oppilaat kuulivat myös erilaisia teorioita Vaasan palosta ja saivat äänestää uskottavimman teorian puolesta. 
 Kirkkoa vastapäätä sijaitsevilla Korsholman valleilla mielikuvitus pääsi valloilleen, kun oppilaat rakensivat dubloista mielikuvituksellisia rakennelmia opastuksen saattelemana. Tehtävänä oli kuvitella, miltä paikalla ollut linna olisi mahdollisesti voinut näyttää. Kuka tietää, ehkä joku näistä rakennelmista oli juuri sellainen kuin alkuperäinen linna? 
 Koulupuutarha Alkulassa sadonkorjuu on juuri parhaillaan menossa, joten Alkulaan ja sen historiaan tutustumisen yhteydessä myös koulupuutarhan kasvit ja yrtit tulivat oppilaille tutuiksi. Oppilaat saivat tutustua yrttien lääkekäyttöön QR-koodi-tehtävän avulla.

Hovioikeuden metsikössä sijaitseva vanha sotavankileiri sai kaikki oppilaat hiljaisen mietteliäiksi. Vain harva tiesi, että omalla lähialueella on näinkin synkkä pala Suomen sotahistoriaa. Moni ilmoittikin tulevansa vankileirille vielä uudelleen ja etsivänsä karttaan merkittyjä paikkoja tarkemmin. 
 Päivän kruunasi Yxgärden koulupuutarhassa tarjottu ihanan kuuma kanakeitto, joka lämmitti sateisen ja kolean päivän keskellä. Keiton nauttimisen lomassa oppilaat saivat tutustua koulun käytössä olevaan Yxgärden puutarhaan tietokilpailun muodossa. Oppilaat saivat myös etsiä Yxgärdestä jotain kaunista ja kuvasivat sen kehyksissä omilla puhelimillaan. Huonosta säästä huolimatta, oppilaat kiersivät innokkaasti rastilta toiselle. Päivä sujui mukavasti ja jokaiselle jäi varmasti paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa oman lähialueen menneisyydestä.

Teksti: Johanna Mäki-Torkko
Kuvat: Satu Pelkonen ja Hanna Mikkola