Pihabongausta Variskalla 27.1.2017

Taksvärkkipäivänä 27.1. järjestimme kouluun tulleille oppilaille pihabongausta. Pihabongaus on valtakunnallinen tapahtuma, jonka tavoitteena on kannustaa yleisöä tekemään havaintoja talvilinnuista ja kiinnostumaan lähiluonnosta.  

Varsinaiset pihabongauspäivät ovat tammikuun viimeisen viikonlopun lauantai ja sunnuntai, mutta koska koulua ei ole viikonloppuna, saivat Suomen koululaiset osallistua pihabongaukseen tänä vuonna edeltävänä perjantaina.Sinitiainen kävi nappaamassa ruokintapaikalta pähkinän. Kuva: Nansi Angalo 9G

Kaksi varpusta. Kuva: Mervi Wahlroos

Pihabongauksessa tehdään lintuhavaintoja tietyn mittaisen ajanjakson ajan samalta havainnointipaikalta. Kaikki pihan ympäristössä liikkuvat linnut pyritään tunnistamaan ja niiden lukumäärät kirjataan ylös. Myös ne linnut, joita ei tunnisteta lasketaan ja kirjataan ylös. Tiedot lähetetään verkkolomakkeella BirdLife-järjestölle. Näin saadaan arvokasta tietoa talvilintujen levinneisyydestä ja kannanvaihteluista ympäri Suomea.
Variskalta pihabongaukseen osallistui kaksi 4-5 oppilaan ryhmää. Saimme luvan mennä bongaamaan lintuja erään lähellä asuvan asukkaan pihalle, jossa oli lintujen ruokintapaikka. Koska oli melko lämmintä, linnut löysivät ruokaa myös muualta ja ruokinnalla ei ollut mitenkään erityisen kova kuhina. Toisaalta, kun lintuja ei ollut liikaa, oppivat oppilaat nopeasti tunnistamaan yleisimmät lintulajit.
Käpytikka lensi viereisestä puusta ruokintapaikalle ja alkoi naputella talipalloa. Kuva: Nansi Angalo 9G
Fasaanikukko koreili läheisen talon pensasaidan suojissa. Kuva: Mervi Wahlroos


Päivän huipennus oli se, kun eräs mukana olleista oppilaista järjesti meille vierailun lähellä asuvan serkkunsa luokse katsomaan kanoja ja viiriäisiä. Saimme nähdä vastakuoriutuneita kananpoikia ja pieniä pörröisiä viiriäisen poikasia.Tämä kananpoika oli kuoriutunut ruokakaupan luomumunasta! Kuva: Mervi Wahlroos

Viiriäisen poikanen. Kuva: Mervi WahlroosHavaitsimme bongauspaikalla Matalaseläntiellä seuraavat lintulajit (yhteensä 11 lajia):

Fasaani 1
Käpytikka 1
Mustarastas 1
Harakka 11
Naakka 8
Varis 5
Pikkuvarpunen (ääniä)
Varpunen 2
Sinitiainen 1
Talitiainen 3
Viherpeippo 3


Koulujen pihabongauksen tulokset voi käydä katsomassa tästä osoitteesta:
http://www.tiira.fi/pihabongaus_koulu_2017/tulokset.php

Pihabongausta pitivät ja lintuja kuvasivat: Hanna Mikkola ja Mervi Wahlroos
Teksti: Hanna Mikkola