Tikanojan taidekodissa JugendiaOlimme kahdeksasluokkalaisten kanssa kuvataiteesta Tikanojan taidekodissa 3.11.2016 tutustumassa Jugend-tyylisuuntaan. Tikanojan taidekodin näyttelyssä saimme nähdä mm. tyylin esineistä ja tekstiileistä koottuja koti-interiöörejä sekä aikakauden taidetta. 
Jugend -näyttely on taidekodissa avoinna:
7.10.2016 – 26.2.2017
Kuva 1. Jugend-tyylinen
koti-interiööri
Jugend eli art nouveau (1890-1915) on tyyli, joka syntyi teollisten ja ylikoristeellisten kertaustyylien vastapainoksi. Selvimmin tyylipiirteet ovat nähtävissä rakennuksissa, huonekaluissa, taideteollisuudessa ja sisustustekstiileissä. Ihanteena oli kokonaistaideteos, jolloin koti sisustettiin tulisijoja, ikkunoita, huonekaluja, tekstiilejä ja yksittäisiä esineitä myöten samaan tyyliin. Tyylille olivat ominaisia aaltoilevat muodot ja luonnonaiheet. Samoihin aikoihin maassamme heräsi kansallisuusaate ja sen myötä kansallisromantiikka, joka ammensi vaikutteita muun muassa keskiajasta ja Kalevalasta. Suomessa jugend ja kansallisromantiikka nivoutuivat saumattomasti yhteen.

http://www.tikanojantaidekoti.fiKuva 2. Iris-tehtaan keramiikkaa

Kuvissa voi ihailla vaasalaisia jugend-rakennuksia ja vuosisadan vaihteen muotia.
Kuva 3. Veistos
Esillä on esim. Iris-tehtaassa valmistettu, Louis Sparren v. 1898 keskiajan ritarisalin henkeen suunnittelema ruokasalin kalusto sekä samassa tehtaassa valmistettua Alfred Finchin keramiikkaa. Iris-tehtaan tuotteet saivat suurta huomiota Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa, samoin kuin Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Liekki-ryijy, jonka toisinto on esillä näyttelyssä. 


Kuva 4. Hugo Simbergin köynnöksen-
kantajafreskojen luonnoksia

Taidekodin keskikerros on omistettu ajanjakson taiteelle. Ateneumista on saatu lainaksi Hugo Simbergin Tampereen tuomiokirkkoon (rak. 1902-1907) maalaamien köynnöksenkantajafreskojen luonnoksia sekä Magnus Enckellin alttaritaululuonnoksia. Esillä on lisäksi kansallisromanttisia maalauksia, kuten Eero Järnefeltin Syysmaisema Kolilta, Gallen-Kallelan ja Simbergin symbolistista grafiikkaa sekä Ville Vallgrenin veistoksia.

Kuva 5. Eero Järnefeltin
Syysmaisema Kolilta ja opas


Kiitos taidekodille hyvästä opastuksesta!