Tässä vähän kuulumisia Yxjärden-kesätyöporukalta J

Variskan koululla on tapana palkata omia yhdeksäsluokkalaisia oppilaitaan kesätöihin kaupungin omistamalle, mutta koulun isännöimälle puutarhalle Yxjärdeen. Lisäksi kesätyöntekijöiden tehtävänä on ylläpitää koulun kasvimaata Alkulan tilalla. Ulkotöiden ohella kesätyöntekijät pitävät kesän ajan huolta myös koulun sisäkasvillisuudesta ja akvaariosta.

Kesätyöntekijät vaihtuvat kahden viikon välein ja heitä on kerralla töissä kolme. Kesätöiden ohjaajana toimii tänä vuonna Henna Laurila.


Ensimmäisen jakson kesätyöntekijöiden aika kului suurimmaksi osaksi Alkulan tilalla, koska oli oleellista, että siemenet saatiin heti kesän alkuvaiheessa maahan.

Tarkemmin sanottuna ensimmäinen viikko meni lähinnä siinä, että muokkasimme maata kasvimaalla. Maanmuokkauksen ohessa harjoittelimme siirtämään kasveja paikasta toiseen: siirsimme esimerkiksi kaikki mansikat yhteen tiettyyn penkkiin sekä iisopit penkkien päihin. Lisäksi maalasimme istutuslaatikot ja täytimme ne mullalla.


Toiselle viikolla istutimme kasvimaalle monia erilaisia kasveja: muun muassa härkäpapua, herneitä, porkkanaa, lanttua, punajuurta, perunaaa, sipuleja, yrttejä ja kukkia.  Eri lajikkeita oli hyvin paljon, esimerkiksi porkkanaa noin viittä eri sorttia.


Ehtiessämme kävimme myös Yxjärden tilalla. Puutarhalla aloitimme työt siitä, että poistimme koiranputkia, nokkosia, voikukkia ja muita rikkakasveja sekä puista tippuneita oksia.Koululla hoidimme kasvihuonetta eli kastelimme kasveja ja ulkoilutettiin taimia. Hoidimme myös akvaariot: ruokimme kalat päivittäin ja puhdistimme akvaarion kerran viikossa. Mitä olette oppineet työjakson aikana?
  • Opimme muokkaamaan maata, istuttamaan kasveja ja akvaarion hoitamista.
  •  Opimme tekemään asioita yhteistyöllä


Muita kommentteja:
  • Pidimme töissä kastelusta ja istuttamisesta.
  • Oli mielenkiintoista oppia uusia asioita. 
  • Epämiellyttävää oli Yxgärdessä työskentely kylminä säinä sekä ötökät.
  • Tulevaisuudessa haluamme hyödyntää näitä taitoja esim. istuttamalla kukkia ja herneitä kotipihaamme.


Lopetimme kesätyöt siihen, että grillasimme makkaraa, maissia ja vaahtokarkkeja Alkulan tilan grillikatoksessa. Osa oli sitä mieltä, että voisi jäädä vielä pidemmäksikin aikaa. Osa halusi taas lähteä jo lomalle.

Joka tapauksessa näille nuorille kesätöiden loppuminen tarkoitti samalla sitä, että he hyvästelivät lopullisesti peruskoulunsa. Tulevana syksynä kaikki suuntaavat kohti uusia opiskelupaikkoja, sillä toiseksi viimeisenä työpäivänä selvisi, että kaikki saivat haluamansa opiskelupaikan: ONNEA! Ja kaikkea hyvää jatkoon! J-        -   Henna